Dagpenge i udlandet
Mange tænker, at de kan slappe af og f.eks. tage på udenlandsrejser, imens de modtager dagpenge. Men sådan er det ikke. Meningen er, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og hvis man fortsat skal modtage dagpenge, gælder der en række regler. Reglerne skal opfyldes, hvis ikke udbetalingen af dagpenge skal stoppe. Her giver vi en række spørgsmål og svar, hvis du ønsker at tage dine dagpenge med til udlandet.
Kan jeg tage dagpenge med til udlandet?
Du kan ikke tage dagpenge med til udlandet, hvis du bare skal på ferie. Men i nogle tilfælde kan du tage dine dagpenge med til såkaldte EØS-lande samt Schweiz, hvis du jagter arbejde under opholdet.
Betingelserne er, at:
Du er statsborger i et EØS-land eller Schweiz. – Du bor i Danmark indtil afrejsedatoen. – Du er medlem af en a-kasse. – Du har ret til dagpenge på det tidspunkt, hvor du rejser. – Du har været tilmeldt jobcentret som fuldtidsarbejdsløs i mindst fire uger før den planlagte rejsedato. – Du har søgt om et særligt dokument – PD U2 eller E 303 – før du rejser, dog tidligst 4 uger inden den planlagte afrejsedato.
Hvad er EØS-lande?
EU-landene kaldes sammen med Island, Liechtenstein og Norge for EØS-landene på baggrund af en aftale mellem EU og de tre lande. EU-landene er i 2013 følgende: Belgien, Bulgarien, Cypern (den græske del), Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Nederlandene, Irland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.
Hvordan får jeg dagpengene udbetalt?
For at få dagpengene udbetalt, skal du tilmelde dig arbejdsformidlingen i det land, du rejser til, senest syv dage efter den startdato, der står i dokumentet (PD U2 eller E 303). Ellers får du først dagpenge fra den dag, hvor du tilmelder dig hos arbejdsformidlingen.