Dagpenge som udlænding
Som udlænding kan det være forvirrende at kende forskel på dagpenge, kontanthjælp og de øvrige ydelser i Danmark. Her er nogle spørgsmål og svar, hvis du er i tvivl om, hvad “dagpenge” betyder.
Jeg er kommet til Danmarks som udlænding. Kan jeg få dagpenge?
Ja. Som alle andre kan du få dagpenge, hvis du er medlem af en a-kasse og opfylder reglerne for dagpenge. Det betyder blandt andet, at du skal have opholdstilladelse og arbejdstilladelse i Danmark. Du skal desuden opfylde følgende krav: – Have været medlem af en a-kasse i minimum 12 måneder. – Have arbejdet mindst 1924 timer (fuldtidsforsikret i 2013) eller 1258 timer (deltidsforsikret i 2013) inden for de seneste tre år. – Stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Du kan snakke med din a-kasse om præcis, hvad du skal opfylde for at få dagpenge. Hvis du lige nu er i arbejde, men frygter at blive arbejdsløs, er det en rigtig god ide at få meldt dig ind i en a-kasse i en fart. For eksempel kan du melde dig ind i Min akasse eller A-kasser under LO.
Hvad er en a-kasse?
En a-kasse er en organisation, hvor du kan forsikre dig, hvis du skulle blive arbejdsløs. Når du har indbetalt penge til a-kassen i en vis periode, er a-kassen klar til at give dig dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs.
Hvilken a-kasse skal jeg vælge?
Alle a-kasser udbetaler det samme beløb i dagpenge. Det er fastsat af Finansloven. Når du vælger a-kasse skal du derfor ikke kigge på, hvad du får udbetalt, men måske i stedet for, hvad A-kassen ellers kan gøre for dig, og hvad det koster at være medlem. Du kan se forskellige priser på forsiden af akasseguiden.dk
Hvordan melder jeg mig ind i en a-kasse?
Når du har besluttet, hvilken a-kasse, du ønsker at melde dig ind i, kan du kontakte a-kasse for at melde dig ind. Typisk kan du melde dig ind direkte på a-kassens hjemmeside. Det tager få minutter at melde sig ind i en a-kasse. Dernæst vil du få tilsendt et girokort med det månedlige kontingent.