Efterløn og efterlønsbidrag
Efterløn er en frivillig ordning, der sikrer at man kan træde helt eller delvist tilbage fra arbejdsmarkedet tidligere end den normale pensionsalder. For at være berettiget til at modtage efterløn skal man imidlertid opfylde en række krav, som der ikke kan dispenseres fra:
Du skal have været medlem af en a-kasse i 30 år, og skal som hovedregel have betalt efterlønsbidrag i lige så lang tid. Efterlønsbidraget bliver automatisk trukket af ens a-kasse fra man er fyldt 30 år. For at undgå at betale efterlønsbidrag, skal man selv melde sig fra. Det er dog muligt at fortryde, at man i første omgang har fravalgt at betale efterlønsbidrag. I så tilfælde skal man tilmelde sig ordningen mindst 15 år før man vil på efterløn, og ens efterlønsydelse bliver væsentligt nedsat.
Du skal være fyldt 60 år, for at gå på efterløn, men endnu ikke have nået pensionsalderen. Vær dog opmærksom på, at efterlønsalderen gradvist sættes op til 62 år fra 2010 til 2022.
Du skal være dagpengeberettiget på det tidspunkt, hvor du går på efterløn. Det vil sige, at du skal have arbejdet 52 uger indenfor de seneste tre år og at du ikke må være syg og ude af stand til at påtage dig et arbejde.
Endelig skal du bo i Danmark eller et andet EØS-land. Den dag, hvor du er berettiget til at gå på efterløn udsteder din a-kasse et efterlønsbevis, som giver dig ret til at gå på efterløn, selv om du ikke længere opfylder betingelserne, fordi du er blevet syg.