Sådan bliver du medlem
En a-kasse optagelse kan ske på den måde, at du indsender en tilmeldingsblanket. De fleste a-kasser har en hjemmeside, hvor du kan tilmelde dig elektronisk, men du kan også ringe til a-kassen og bede dem om at sende dig en optagelsesblanket eller selv udskrive den fra hjemmesiden og sende den til dem med posten.
At være a-kasse medlem har den fordel, at du efter et års medlemskab er berettiget til at modtage dagpenge, hvis du skulle blive arbejdsløs. Der findes 30 a-kasser i Danmark, og du kan selv vælge hvilken a-kasse, du vil være medlem af. Dog skal du være opmærksom på, at nogle a-kasser kun optager medlemmer, der arbejder indenfor bestemte fagområder. A-kasse optagelse fungerer fra det tidspunkt, hvor a-kassen modtager optagelsesblanketten og det er på dette tidspunkt, at du tidligst kan blive a-kasse medlem.
Under 63 år
For at blive a-kasse medlem, skal du have bopæl og ophold i Danmark og være mellem 18 og 63 år. Desuden kræver a-kasse optagelse, at du er lønmodtager, selvstændig, nyuddannet, værnepligtig og som medlem af en kommunalbestyrelse eller Folketinget. Det er ganske frivilligt, om du vil være a-kasse medlem, og du skal selv sørge for at søge a-kasse optagelse. Fordelen ved at være medlem af en a-kasse er, at du får dagpenge, og desuden er der en række andre medlemsfordele, som eksempelvis rabat på forsikringer og ferierejser eller medlemskab af indkøbsforeninger. Se mere om fordelene ved at læse om den enkelte a-kasse.
Som a-kasse medlem skal du hver måned indbetale et kontingent. Kontingentsatsen svinger meget, og der er over 1.000 kroners forskel i årskontingentet på den billigste og dyreste a-kasse. Her på siden kan du sammenligne priserne mellem de enkelte a-kasser, for at se hvilken a-kasse, der er billigst. Hvis du ikke indbetaler kontingent, kan det have store konsekvenser. Hvis du betaler for sent, bliver du udelukket fra dagpenge i 7,4 timer. Hvis indbetalingen helt udebliver, kan du i sidste ende blive slettet som medlem af a-kassen.